Språk- och ungdomsresor 15–19 år

För Ulrika började allting med en språkresa

Thu Apr 11 2019

För Ulrika började allting med en språkresa. Efter att ha åkt till England på egen hand fick hon mersmak och åkte därefter till USA både som utbytesstudent och som au pair. Här berättar hon om vad som fick henne att vilja resa, om de starka relationer hon fått och varför det är viktigt med internationell erfarenhet.

Namn: Ulrika Lindbom
Hemstad: Ånge
Resor med STS: Språkresa till Torquay 1994, high school-utbyte i Kansas, USA, 1995-96 och au pair i Chicago, USA, 1998-99.

Berätta om dina resor med STS!

1994 var min första resa med STS. Det var en språkresa när jag var 16 år. Jag åkte tillsammans med en kompis men vi bodde i olika familjer. Det var en bra första resa utomlands utan föräldrar.
1995 åkte jag på ett high school-utbyte till Kansas i USA. Jag hamnade på en bondgård mitt ute i ingenstans. Min familj bestod av pappa Kelvin, mamma Glenda och storasyster Rachelle och lillasyster Sheila. Jag gick på en high school med 60 elever och var en senior och gick sista året. Jag spelade både volleyboll och basket för skollaget. Jag hade förmånen att få resa till New York, Florida och Kalifornien under mitt utbytesår. Detta året gav mig en familj, vänner och minnen för livet.
1998 åkte jag som au pair till USA. Jag hamnade hos en familj i Deerfield strax norr om Chicago. Jag tog hand om två flickor som då var 7 och 11 år. Det var fantastiskt att få bo så nära en storstad med allt vad den har att erbjuda.

Vad fick dig att vilja resa utomlands på egen hand?

Amerikanska filmer om high school bidrog till att jag ville uppleva USA på riktigt genom att bo en längre tid i landet. Det lockade också att lära sig ett nytt språk flytande.

Berätta om de relationer som du fått under dina resor utomlands

Familjen som jag bodde hos under mitt utbytesår i Kansas har en väldigt speciell plats i mitt hjärta. Vi hörs flera gånger i månaden och med ”lillasyster” Sheila hörs jag nästan dagligen. Jag har varit tillbaka och hälsat på flera gånger, bl a för att vara brudtärna på min ”storasyster” Rachelles bröllop. Sista gången jag var tillbaka var hösten 2018. I sommar kommer min lillasyster till Sverige på besök för första gången.
Flickorna som jag tog hand om som barnflicka har jag också kontakt med. Den äldsta dottern Laura träffade jag i New York senast hösten 2018.
Tack vare dagens teknik är det lätt att hålla kontakt med de som bor i andra världsdelar.

Vad har dina resor med STS gett dig senare i livet?

Fantastiska minnen och möten. Jag har mött människor som är otroligt viktiga i mitt liv idag.

Varför har det varit viktigt för dig med internationell erfarenhet?

Att få lära sig ett språk flytande är något man alltid har nytta av. Att få uppleva en ny kultur på nära håll är också något som man har med sig genom livet.

Vad vill du säga till de som funderar på att åka på en språkresa eller ett high school-utbyte?

ÅK! Ta chansen att få uppleva en ny kultur, lära dig ett språk, få minnen och lära känna människor som blir vänner för livet.

Vad roligt att höra om dina resor Ulrika! Tack för att du delade med dig.

Vill du också åka på en språkresa eller ett high school-utbyte? Kontakta oss på 0771-202040 så hjälper vi dig att hitta den perfekta lösningen för dig.