Linn sparade ihop till en språkresa till Japan helt själv!

Mon Apr 10 2017

Vi pratade med Linn som tillsammans med sin kompis åkte på språkresa till Japan sommaren 2015. Vi fick tips om hur man sparar ihop till en språkresa, om hur det var att plugga japanska samt om hur man hanterar hemlängtan!

Namn: Linn Ahlsgård
Ålder: 18
Hemstad: Nässjö, Småland
På språkresa i: Tokyo, Japan
Youtube: Livet som Linn

Hej Linn! Så häftigt att åka till Japan, hur var det att åka iväg på språkresa så långt bort?

Spänt och nervöst. När jag var liten hade jag svårt att sova borta, vilket jag hade växt ifrån lite grann, men det var fortfarande ett stort steg. Jag hade lite panik på planet över vad jag hade gett mig in i… men jag ångrar inte en sekund av resan! Det är bland det bästa jag har gjort. Hemlängtan är okej att få och jag tror att många som åker på språkresa får det, men man överlever och växer som person.

Vad var det som lockade med just Japan?

För några år sedan började jag titta på anime, läsa manga och se på japanska tv-serier och filmer, då jag fascinerades av språket och tänkte att det vore häftigt att kunna läsa, tala och förstå japanska. Sedan släppte jag anime och manga och började koncentrera mig fullt på språket. Jag sökte upp fakta online och köpte böcker om japansk grammatik. Jag och en kompis hade tidigare pratat om att åka till Japan och när hon berättade att hon skulle åka dit på språkresa tänkte jag ”det ska jag med!”.

Du nämner i din Youtube-kanal att du sparade ihop till din resa själv och sökte olika stipendium. Verkligen bra jobbat! Har du några spartips?

Ett tips är att söka efter extrajobb. Jag var ungdomsförsäljare för Expressen någon timme på helgerna som gav mig lite extra pengar varje månad. Gör en budget för hur mycket resan med fickpengar kommer att kosta på ett ungefär så att du vet hur mycket du måste svara varje månad och hur länge för att ha råd. Ibland måste man avstå från något man vill ha. Istället för att äta pizza ute på skollunchen kan du spara pengarna till resan. Många bäckar små! Spara även födelsedags- och julklappspengar. Jag letade också efter stipendium, vilket var lite knepigt. Företaget Gorby’s hade ett stipendium där man fick skicka in en motivering till varför man skulle vinna det. Varje vecka vann några stycken en summa pengar till ett intresse eller dröm. Jag fick ansöka i flera veckor men jag gav inte upp, och till slut så fick jag det! Jag skickade även in en ansökan till Lions som även de gav mig ett bidrag så även det är ett tips.

Vad var det sämsta med Japan?

Att det var obeskrivligt varmt den perioden jag åkte! Missförstå mig rätt – jag är glad att jag åkte då eftersom det soliga vädret fick allt runt omkring att bli ännu vackrare. Men ibland var det LITE för varmt och man fick ha vattenflaskan i högsta hugg. Och just det! Att tiden gick så fort! En vecka till, eller i alla fall ett par dagar hade inte varit så dumt.

Vad var det bästa med Japan?

Det bästa var att lära känna min fantastiska värdmamma som jag har kontakt med än idag, att åka på fyverkerifestival med mina två fantastiska kompisar (helt magisk kväll!) och kuststan Kamakura och ön Enoshima! Det bästa var också lektionerna. Att äntligen ha en lärare som lärde mig språket och någon att ställa frågor till!

Var det svårt att lära sig japanska?

Jag kunde en del sedan tidigare vilket hjälpte mig på traven. Jag gick därför i en mer avancerad klass men var man helt nybörjare fanns det en nybörjargrupp. Att vara omgiven av språket hela tiden gjorde det enklare att lära sig. Om man väljer att bo i värdfamilj och vågar försöka prata så mycket japanska som möjligt ökar det chansen att lära sig mer. Man snappade upp saker hela tiden både i skolan och på fritiden. Att helt plötsligt förstå reklamskylten på tåget var en upplevelse!

Hur upplevde du STS stöd och service?

Väldigt bra! Före resan får du den information du behöver och du kan alltid ta kontakt och fråga frågor. På resan är det bara att ta tag i närmsta ledare om något bekymrar en eller om man vill prata. Bor man i värdfamilj har man även sin lilla extrafamilj att be om hjälp hos.

Vad skulle du vilja säga till andra elever som funderar på att åka på språkresa?

Gör det! ÅK! Ni kommer inte ångra er. Man lär sig så mycket om andra och sig själv. Du lär sig ta ansvar och växer som person på en sådan resa. Är du orolig att du kommer längta hem? Det är okej! Det var jag med. Gråt en skvätt om du behöver eller ring hem, men ibland är det bättre att inte ringa hem utan att vara i nuet. Utforska staden på fritiden! Gå på upptäcktsfärd! Se även till att köpa ett STS Explorer Pass när du ändå är i Japan. Upplev så mycket som du bara kan under din vistelse. Och framför allt, åk du dit vill åka för då får du nog roligast. Jag åkte till Japan för att det var dit jag helst ville åka. Jag hade säkert haft roligt på Malta eller Jersey med, men det var Japan jag ville till så det var dit jag åkte. Jag SKA dit igen någon dag och återuppleva gamla platser och upptäcka nya!

Är du själv intresserad av att åka till Japan? Läs mer här!

Kolla in Linns Youtube-kanal om du vill veta mer om hennes språkresa!

Har du en egen språkreseberättelse att dela med dig av? Skicka ett mail till [email protected] och anmäl ditt intresse så kontaktar vi dig!