Språk- och ungdomsresor 15–19 år
Lilys resa till idylliska St Albans

  Intervju med Linda Petersson, mamma till Lily 10 år.

  Thu Sep 26 2019

  Vi träffade Linda och ställde några frågor till henne om hur det var när hennes 10-åriga dotter Lily åkte med STS till St Albans utanför London.

  Hej Linda! Vill du berätta hur kommer det sig att du ville att din dotter Lily skulle åka på språkresa med STS?
  Jag hade först ingen aning om att man kunde skicka en 10-åring på språkresa. Vi hade några grannar över på middag, och pappan i den familjen berättade om att hans barn hade varit iväg några gånger i Australien, USA och England. Han har även en jämnårig bonusdotter och föreslog att de kunde åka ihop. Min man var till en början lite försiktig, men jag har själv varit utomlands mycket och rest med mina egna föräldrar som barn, så jag kunde se så många fördelar med det.

  Vi fortsatte att prata om det i några månader och tänkte ”vad är det värsta som kan hända?”. De kommer att lära sig så mycket och vårt barn är dessutom en sladdis (och kanske lite bortskämd …) och hon kommer att bli mer självständig, lära sig att ordna med mat, resor, kläder och att komma i tid och när mamma inte är där och curlar. Och självklart språket. Vi hade ett stormöte en sista gång och bestämde oss därefter för att boka. Då säger Lily:

  ”Jag har en kontrollfråga – menar ni att vi ska åka själva?
  För då får jag väl skaffa mig körkort så jag kan ta mig dit.”

  Vi är inte så ängsliga i familjen Pettersson och barnen har alltid anpassat sig och inte fått välja så mycket själva i de beslut vi som föräldrar tagit. Vi har kunnat säga “I morgon åker vi till Kuba” och fått ett “okej” som svar. Vi har fokuserat mer på tacksamhet och att inte stressa för mycket i onödan, utan ta det som det kommer. Jag har t ex fortfarande inte kollat exakt var St  Albans ligger, jag har inte det kontrollbehovet utan har haft tillit till STS.


  Linda berättar varför hon som mamma till Lily tycker det har varit positivt att låta sin dotter åka på språkresa.

  Varför valde du just STS?
  För mig som förälder har det varit en trygghet att veta ni har funnits länge och har en utarbetad process, har en kvalitetsstämpel och en bra organisation. Jag åkte själv på språkresa med er när jag var 15 och senare som au pair. Det är nu över 30 år sedan men man växer och utvecklas så mycket på kort tid och jag fick med mig minnen för livet!

  Hur kändes det som förälder att “skicka iväg” sitt barn?
  Superpositivt! Särskilt med tanke på hur Lily reagerade. Jag visste ju såklart inte hur hon skulle ta det, men när vi kom till flygplatsen och hon checkat in och gett sig iväg med sin lilla ryggsäck var det jag som fick anstränga mig att inte höra av mig. Vi fick ju även tydliga instruktioner om att det skulle vara bäst så, och först på 4:e dagen fick jag en tumme upp i ett sms. Inget mer. Jag skrev till Lily igen och frågade om hon inte kunde skicka en bild (och tänkte då på en selfie och hur det såg ut där hon var) och då skickade hon ett gammalt foto på katten vi har hemma och en bild på en kolibri.

  Vi har som familj rest mycket tillsammans men detta var första gången Lily åkte utan oss. Jag tror det är en lärdom som förälder att släppa taget lite grand, och att det kanske till och med är bättre att låta sitt barn åka själv för att lära känna andra mer, tvingas till att ta initiativ. Det är också en bra lärdom att ”packed lunch” inte smakar som hemma och att det inte heller ska det. På så sätt lär man sig kulturskillnader och kanske uppskattar det man har hemma mer. Barnen blir starka av att klara sig själva och att klara svåra saker på egen hand, det är otroligt värdefullt.

  Vad är det Lily har som favoritminne från sin språkresa?
  Naturhistoriska i London, definitivt. Lily är scout och gillar djur och natur, så de flesta bilder och filmer är därifrån. Lektionerna också, för det var riktiga lektioner och hon blev så stolt över sitt betyg – A!

  Tycker du att Lily har utvecklats efter resan?
  Jag funderade på innan hon åkte om jag kommer att kunna se någon skillnad i hennes engelskautveckling, och om dessa två veckor skulle påverka på hennes intressen och resultat. Men det var inte därför vi skickade henne. Ett äventyr på egen hand, att ha eget ansvar, reda ut saker själv när mamma inte är där, möta andra kulturer och elever från hela världen.

  Vi frågade henne när hon kom hem om hon hade saknat oss, och hon svarade ”Jag grät en skvätt andra dagen, men sen har jag inte tänkt på er alls”. Hon berättade inte så mycket, men redan dagen därpå hörde jag hur hon lekte och hade en konversation för sig själv på engelska. Jag märkte att hon så smått började använda engelska ord i konversationer och språk har blivit mycket mer intressant.

  Hennes självförtroende har stärkts ytterligare och hon har fått mycket beröm både innan hon reste och när hon kommit hem. Vi har nog inte sett alla effekter av det här ännu, för det kommer hela tiden nya saker i olika situationer där jag märker att hon har utvecklats. Hon reagerade t ex på att några från andra länder inte tänkte på miljön som vi gör i Sverige, utan slängde skräp runt omkring sig. Hon tyckte också att det var smutsigare i England och har fått möjlighet att se skillnaderna och har reflekterat över att andra inte fått lära sig så viktiga saker.

  Skulle du rekommendera andra att åka på språkresa?
  Absolut! De växer så. Jag funderade först på om det var för tidigt, men hon har fått så mycket positiv bekräftelse både innan hon åkte och efter hon kom hem.

  Tack så mycket Linda!

  Forstätt läsa här nedan om Lilys berättelse om sin resa. Vill du beställa en broschyr gör du det via den gula knappen.

  Vi passade även på att ställa några frågor till Lily.

  Hej Lily! Varför ville du åka på en språkresa med STS?
  Jag gillar att resa till olika länder så det kändes kul att åka till England och jag hade aldrig varit i London innan heller så det vore spännande att få se det. Sedan att lära sig mer engelska förstås, jag tycker engelska är kul i skolan.

  Du har ju varit på språkresa i St Albans utanför London i England, berätta om det!
  Vi bodde på skolan där vi hade lektioner varje dag, inte på helgerna tror jag men kommer inte riktigt ihåg… 😉 Lärarna var jättebra och gjorde lektionerna roliga. Vi åt frukost, lunch och middag på skolan och det var annorlunda men god mat för det mesta, tyckte jag. På kvällarna hade vi aktiviteter. En del andra barn från vissa länder lyssnade inte och var inte tysta när vi skulle göra saker det var lite störande ibland.

  Berätta om ett favoritminne från dina språkresor?
  Killarna och tjejerna som jag lärde känna, så kul med nya kompisar från olika ställen! Vi har kontakt på Snapchat fortfarande. Att åka utan föräldrar och vara borta så länge var spännande och kul att klara av.

  Vad var den häftigaste upplevelsen under resan?
  Utflykten till London och besöket på Naturhistoriska museet var bäst! Sedan ville jag så gärna åka London Eye men då blev jag tyvärr sjuk den dagen och fick vara hemma, så det var ju inte så kul men vi får kanske åka och se det en annan gång.

  Hur var det att resa med andra ungdomar?
  Bara roligt tyckte jag, vi blev snabbt ett bra gäng. Jag bodde ihop med två andra tjejer i vårt rum på skolan så de var jag lite extra mycket med om dagarna. Killarna och de andra tjejerna i gruppen bodde för sig så vi gick bort till dem och så ibland också.

  STS har ju egna ledare och aktiviteter, vad tyckte du om det?
  Maja, vår ledare, var jättebra och Tom vår lärare också och Cathrine var rolig hon hjälpte mig att få ut vattenflaskan ur vending-maskinen, när jag lagt i pengen och flaskan inte ville komma ut. Aktiviteterna var jättebra, allt från London, till Harry Potter-skolan och vattenkriget, allt var jättekul!

  Tack så mycket Lily för att vi fick ställa dessa frågor till dig!

  Visst låter det spännande? Kontakta oss idag om du vill veta mer, eller beställ broshyr via den gula knappen.

  Läs mer om juniorspråkresan till St Albans här och vill du veta mer om alla våra språkresor klickar du här.