Gästinlägg: Mathilde om sin Coast to Coast-resa genom USA

Mon Sep 04 2017

Sommaren 2016 reste jag genom USA med STS Coast to Coast. Resan kom att bli den mest minnesvärda resan i mitt liv och jag ska försöka att berätta varför för er.

Jag har alltid velat resa, uppleva en ny kultur, träffa nya människor och utforska nya platser. År 2016 bestämde jag mig att det äntligen skulle hända. Detta var något jag ville göra helt själv, jag ville inte resa med någon jag kände. Plötsligt kom dagen då jag behövde packa väskan och åka till flygplatsen. Sekunden jag kom dit och träffade alla andra som också skulle flyga från Norge blev jag så nervös. Här stod jag helt själv, med okända människor som skulle kunna vara kompletta galningar. Det visade sig att de var galna på ett helt fantastiskt sätt, och de bästa människorna jag någonsin träffat.

Vi levde på adrenalin i tre veckor. Vi glömde bort att äta, vi sov knappt om nätterna och vi gjorde saker jag aldrig trodde jag skulle få göra. Vi besökte storstäder som New York, Los Angeles och Las Vegas, men även små, vackra platser såsom West Virginia och Tennessee. Jag åkte helikopter över Grand Canyon, åkte limousin i Las Vegas och åkte genom Monument Valley, sjungandes på sånger tillsammans med resten av gänget. Det coolaste vi gjorde var (enligt mig) forsränningen i West Virginia. Jag har aldrig varit så rädd och skrattat så mycket i hela mitt liv. Trots att jag aldrig kommer att glömma någon av aktiviteterna vi gjorde, var det bästa med resan människorna jag fick dela allt detta med.

Jag saknar dessa människor av hela mitt hjärta. Jag träffade mina bästa vänner, och ett år senare pratar jag fortfarande med dem varje dag. Jag vet faktiskt inte vad jag skulle göra utan dem. Jag har träffat dem många gånger även efter resan, men vi får aldrig nog. Folk frågar mig ofta hur dessa personer kan vara mina bästa vänner, då vi endast tillbringade tre veckor ihop och då jag inte träffar dem varje dag. Grejen är den, att har du inte upplevt detta själv, är det svårt att förstå. Jag har aldrig levt så mycket som jag gjorde de tre veckorna. Med dessa människor, fann jag lycka, frihet och tillit. Det var de bästa dagarna i mitt liv. När du träffar människor på resande fot känner de inte till din historia. Du kan både vara och göra vad du vill, friheten är ovärderlig! Hur många kan säga att de träffade sina bästa vänner när de åkte genom 16 stater i USA?

Till slut kom dagen då vi behövde ta farväl. Det har aldrig gjort så ont tidigare. Jag behövde säga hejdå till personer som kom att bli hela min värld. Jag behövde åka tillbaka till ett hem som inte kändes detsamma längre. Det är inte längre var det brukade vara. Jag har aldrig känt mig så tom som den dagen jag vaknade upp själv i min säng efter resan.

Jag har skaffat en tatuering som säger ”never forget” på norska. Den påminner mig att aldrig glömma denna resa och människorna jag älskar så djupt. Den påminner mig om att leva och drömma, att det finns mer galna äventyr där ute som väntar. Jag har lärt mig att det är ett stort pris att älska människor runt hela världen men att det är så värt det. När jag åker till Italien, Tyskland eller Sverige, vet jag vart jag ska vända mig.

Sångerna vi sjöng och de bilder vi tog tar mig alltid rakt tillbaka till våra minnen. När vi träffas pratar vi om allt vi gjorde, om och om igen, vi tröttnar aldrig på att prata om våra historier. Vi tröttnar aldrig på att skratta och prata om våra minnen.

Om jag får ge er ett tips, så är det att bara åka. Lämna din comfort zone. Du har bara ett liv, så gå ut och lev det. Åk på galna resor med människor du inte känner. Det var helt klart ett vinnande koncept för mig.

Av: Mathilde Magga, 18 år