Språk- och ungdomsresor 15–19 år

Alva lärde sig spanska i Alicante

Fri Feb 01 2019

Alva tog steget och åkte till soliga Alicante för att förbättra sin spanska, upptäcka en ny plats och lära känna ungdomar från andra länder. Det blev några oförglömliga veckor! Här kan ni läsa om hennes språkresa, hur det var att resa på egen hand och vad som var roligast med Alicante.

Namn: Alva Jonsson
Ålder: 16
Hemstad: Lidköping
Språkresa: Alicante, Spanien

Vad var det som fick dig att vilja åka på språkresa?

Min kompis hade berättat för mig att hon hade fått i konfirmationspresent att hon skulle åka till Brighton i tre veckor. Jag blev väldigt intresserad och tyckte att det lät spännande! Så jag berättade för mina föräldrar att hon skulle göra det och antagligen blev dem inspirerade av förslaget. Jag kände mig mogen för att göra ett eget äventyr och antagligen tyckte mina föräldrar också det!

Vad var roligast under din språkresa i Alicante?

Jag tyckte i princip allt var roligt på ett eller annat sätt. Såklart var det jobbigt och svettigt ibland också, men jag tror inställningen till sakerna vi gjorde fick mig att ha ännu roligare. Till exempel att se det positiva i sakerna vi gjorde istället för det negativa. De roligaste utflykterna vi gjorde var när vi var på Aqualandia i Benidorm, Terra mitica och på Tabarca-ön.

Vad lärde du dig under din resa?

Jag lärde mig inte bara mer spanska under min språkresa, utan dessutom mer engelska också. Det var eftersom några ungdomar var från till exempel Finland, Danmark eller Italien med på resan som man fick kommunicera på engelska med.

Förutom språken lärde jag mig att bli mindre blyg och att känna mig mer självsäker. Man kan säga att jag lärde mig saker både genom utbildning och socialt.

Vad var det bästa med att resa på egen hand?

Jag skulle säga att det var som att komma till en helt ny värld med nya möjligheter. Även fast det är lite klyschigt så stämmer det faktiskt. Det är väll klart att jag var nervös i början eftersom jag inte hade någon trygg pelare att stötta mig vid men med tiden var det skönt att inte ha med någon från sin hemstad. Man ville inte vara bunden till en person utan ville röra sig fritt och skapa egna kompiskretsar. Mina tankar gick från ”tänk om jag blir ensam” till ”det kommer bli så stelt att lära känna nya människor” och det var helt normalt.

Vad vill du säga till de som funderar på att åka på en språkresa?

Jag vill säga att man måste vara mogen för att ta egna beslut. Att ha ett öppet sinne är också viktigt för att få den bästa upplevelsen i sitt liv!

Jag kommer aldrig glömma denna resa eller vännerna jag lärt känna. Därför råder jag dig som vill skapa nya minnen och vänner genom en språkresa att vidga dina vyer och sluta begränsa dig med tankar som gör dig nervös eller får dig tycka att saker är pinsamma.

Under de två veckorna jag var i Spanien hade jag 12 timmar spanska. Det lät mycket för mig när vi bokade men när jag väl hade lektionerna kändes det väldigt lite. Om det nutida jag skulle kunna säga något till dåtida jag innan jag åkte på resan skulle det vara att fokusera på händelserna mer än lektionerna. Jag åkte delvis dit för att lära mig mer spanska men det visade sig komma helt naturligt utanför lektionerna.

Det här kanske bara händer en gång i ens liv så ta vara på stunden!