“Jag skulle göra om det igen, utan tvekan!”

Tue Sep 12 2017

Miriam, 16, flyttade nyligen tillbaka till Österrike efter en utbytestermin i USA. För STS berättar hon om den amerikanska high school-andan, hur hon träffade sina bästa vänner och om fantastiska Coast to Coast-resan som hon avslutade sin utbytestermin i USA med.

Namn: Miriam Kapfinger
Ålder: 16 år
Hemstad: Stripfing, Österrike
Utbyte i: Indiana, USA, en termin

Miriam, vad fick dig att bli utbytesstudent i USA?

Jag älskar att resa och att se olika delar av världen och olika kulturer. Att bo i samma stad och gå på samma skola under hela gymnasietiden tyckte jag verkade tråkigt – jag ville uppleva ett annat sorts gymnasieliv, och ett annat sorts levnadssätt rent generellt. Jag visste att jag skulle komma tillbaka med så mycket ny kunskap, så många minnen, vänner från olika länder och mycket mer, så jag bestämde mig för att åka.

Vad var det bästa med din tid utomlands?

Det är svårt att bara välja en sak, eftersom jag kommer att tänka på så många fantastiska grejer. High school var definitivt bland det bästa med upplevelsen. Det som först mest verkade vara ett annorlunda skolsystem, en ny byggnad och nya människor visade sig vara mycket mer än så. Skolandan, elevernas entusiasm, den grymt roliga känslan av att vara med i ett idrottslag och att få vänner för livet – allt detta gjorde high school-livet så fantastiskt. Varje skoldag var ett nytt äventyr och att uppleva det ”the American way” var grymt.

Kom du bra överens med din värdfamilj?

Jag kom superbra överens med min värdfamilj. Från dag ett kände jag mig som en del av deras familj. De var mycket välkomnande och såg till att jag trivdes bra, och vi skapade snabbt många härliga minnen ihop. Vi hade jättekul ihop och de visade mig många nya platser. Självklart uppkom ibland dispyter, precis som hos en vanlig familj, men det var inget som inte kunde lösas.

Hur var staden du bodde i?

Jag gillade verkligen Martinsville, staden jag bodde i. Det är en större ort som ligger väldigt nära Indianas huvudstad, Indianapolis. Eller, jag som är ifrån en småstad, tyckte i alla fall att det kändes stort och att det var så skönt att ha allt du behöver runt hörnet. Den låg också nära en massa andra städer med stora köpcenter och kända restauranger vilket jag gillade. Det fanns alltid något att göra i Martinsville och jag gillade att både city och landsbygden fanns inom räckhåll.

Var det enkelt att få vänner?

Ja, att få nya vänner tog inte särskilt lång tid. Redan den första dagen kom andra elever fram till mig och pratade, och en tjej i min franska sa att jag kunde sitta med henne och hennes vänner på lunchen. Jag skaffade ännu mer vänner via lektionerna, men mest via mitt löparlag. Träningen var alltid så kul och jag kom verkligen nära de andra tjejerna. Jag kommer förmodligen ha kontakt med mina bästa vänner där för resten av livet.

Berätta om Coast to Coast-resan, hur fantastisk var inte den?

Den var SÅ fantastisk! Jag fick så många nya intryck på resan som jag fortfarande behöver smälta och då överdriver jag inte. Det var så klart utmattande att vara ”on the road” och åka till nya platser varje dag, men att ha besökt 15 stater på tre veckor, och fått uppleva så många olika kulturer gjorde det verkligen värt det.

Vi såg så mycket – från hav och stränder, över öknen och den vackra landsbygden till USA:s största metropoler! Men inte bara det, jag och de andra 12 utbytesstudenterna blev som en familj. Att dela våra kulturer, arbeta, leva och skapa många underbara minnen ihop gjorde oss verkligen till en familj. Det var den bästa resan jag någonsin varit på.

Skulle du rekommendera andra personer till att bli utbytesstudenter i USA?

Jag skulle absolut rekommendera alla tonåringar att bli utbytesstudenter! Det har varit den mest fantastiska upplevelsen i mitt liv hittills och ingen kommer någonsin kunna ta dessa minnen ifrån mig. Det är en once-in-a-lifetime-upplevelse som du bara kan göra i tonåren och den öppnar dig så mycket som människa. Jag fick verkligen uppleva det amerikanska levnadssättet och jag blev förälskad i både människorna och platserna. När jag först kom dit kände jag mig ganska omtumlad, men på slutet av skolåret ville jag inte åka hem. Jag skulle göra om det igen, utan tvekan!

Är du intresserad av att åka på high school i USA? Ansök idag!