För studenter 14–18 år

  Sanna berättar om sitt utbytesår i Kanada

  Thu Oct 04 2018

  Sanna är nu hemma i Sverige igen efter ett spännande utbytesår i Kanada. Hon berättar för STS om hur det var att gå i skolan, bo i värdfamilj och om livet i Kanada. Läs om hennes äventyr i ett av världens mest spännande länder.

  Namn:  Sanna Carlund
  Ålder:  19 år
  Hemstad:  Göteborg
  Utbyte i:  Kanada

  Hej Sanna, hur kommer det sig att du valde att åka till Kanada?

  Kanada kändes som ett intressant val eftersom jag inte kunde så mycket om landet innan. Jag hade hört att Vancouver är en fantastisk storstad, så helst ville jag bo där i närheten. Till sist landade jag på en ö som heter Salt Spring Island, vilket inte alls var något jag hade tänkt från början – men oj, vad bra det blev ändå!

  Hur var livet i Kanada?

  Bättre än vad jag hade kunnat ana. Salt Spring Island har ett jättetrevlig community och jag kände mig genast hemma där. Tack vare ett “eko-program” genom skolan fick jag och många andra utbytesstudenter chansen att upptäcka Kanadas storartade natur. Vi paddlade kajak, besteg berg, surfade i Tofino, åkte på valsafari och lärde oss massor om naturen.

  Många tror nog att Kanada är väldigt likt USA. Som jag förstått det är länderna faktiskt ganska olika varandra. Kanada har definitivt influenser av amerikansk kultur, men det är en härlig blandning av europeiskt inflytande och asiatisk invandring i Kanada också.

  Hur såg en vanlig dag ut för dig?

  Jag umgicks väldigt mycket med mina två värdsystrar, Minah (från Kanada) och Milena (från Tyskland). Vi gjorde oss i ordning på morgonen tillsammans innan vi tog en gul skolbuss till vår high school, och där separerades vi under dagen eftersom vi hade olika klasser. Efter skolan fanns det en del aktiviteter/grupper man kunde söka sig till. Sporter, olika “trygghetsgrupper”, hobbys, osv. Själv var jag med i en skrivargrupp på torsdagar för att förbättra min engelska ännu lite mer. Det var jättemysigt! Men vanligtvis åkte vi bara hem, kanske hjälpte vår värdmamma med maten eller disken. Vi hade hundar som skulle bli omhändertagna och plugg som skulle bli gjort också såklart. Kort sagt såg mina dagar väldigt vanliga ut! Ändå ville jag aldrig åka hem.

  Hur var det att bo i en värdfamilj?

  Det var tufft men samtidigt otroligt givande. Det hände inte så ofta, men visst blev det lite konstigt när kulturer krockade. Jag kände mig heller inte bekväm med att bråka med min värdmamma på samma sätt som jag kan göra med mina riktiga föräldrar ibland. Men när man bor tillsammans med andra lär man verkligen känna dem (och kulturskillnaden) på djupet, och det är så underbart tycker jag. Att ta farväl av min värdfamilj var det svåraste jag någonsin gjort!

  Hur var det att gå i skolan i Kanada?

  Den första månaden kändes ganska jobbig faktiskt innan jag vande mig vid det nya skolsystemet. Efter 10 månader kan jag däremot säga att jag kommer sakna det oerhört mycket! Eftersom mina ämnen och betyg i Kanada inte skulle betyda någonting för mina studier i Sverige, såg jag till att välja de kurser som jag var mest intresserad av. Jag behövde såklart plugga, men jag var inte alls lika stressad och pressad som jag tyvärr alltid har varit i svenska skolor… Lärarna på min high school var också helt fantastiska. De kändes mer som kompisar än professorer, även om vi tilltalade dem som “Mr/Mrs Efternamn”. I Kanada har man lektioner med olika personer i sin årsgrupp, istället för att ha en fast klass som här i Sverige. Så jag träffade många olika kompisar tack vare det!

  Vad är ditt tips till de som funderar på att åka på ett utbytesår?

  Mitt tips är att läsa mycket om hur andra har upplevt sitt år. Jag spenderade månader på YouTube innan jag skulle åka och kollade igenom varenda video om andras erfarenheter, packnings-tips, osv. Då blev jag mer ivrig på att åka, samt att jag lärde mig från andras misstag. Om du är osäker på att åka vill jag bara säga att du verkligen inte ska vara rädd över att testa dina vingar! Du kommer få uppleva saker som du aldrig hade kunnat göra annars om du åker på ett utbytesår.

  Tack så mycket Sanna!

  Är du intresserad av att plugga på High School i Kanada? Läs mer här! Ring oss gärna på 0771-202040 eller chatta med oss på berättar vi mer.