För studenter 14–18 år

  Maja gick på High School i Kansas

  Tue Nov 06 2018

  Från Göteborg till Kansas! Maja åkte på ett High School-år till USA och fick uppleva äkta High School spirit, var med i skolans cheerleadinglag och fick vänner för livet. Här kan du läsa om hur det var att gå i skolan i USA, om att bo i en värdfamilj och om livet i Kansas.

  Namn: Maja Bergström
  Ålder: 19
  Hemstad: Göteborg
  Utbyte i: Topeka, Kansas, USA

  Hur kommer det sig att du valde att åka till USA?

  Jag har alltid varit fascinerad av USA som land, och tycker att det är häftigt hur det kan skilja sig så beroende på var man åker. USA är verkligen ett land som har allt! Att jag valde att göra ett utbyte där var dels på grund av att jag ville se mer av landet, men självklart också att för att få engelskan.

  Hur var livet i Kansas?

  Livet i Kansas skiljde sig mycket från det jag var van vid att leva hemma i Göteborg. I Kansas var livet väldigt avslappnat, och det märktes på många sätt. Jag minns exempelvis hur chockad jag var för hur de klädde sig till en början men i slutet av året var jag likadan, haha. Min uppfattning under tiden i Kansas var att det krävdes väldigt lite för att ha roligt. Många av de roligaste upplevelserna under året var väldigt spontana!

  Vad var det bästa med din tid i USA?

  Definitivt människorna jag träffade! Min tid som utbytesstudent blev en start på många fina relationer. Flera av mina närmsta vänner därifrån har jag kontakt med dagligen och några av dem har varit över och hälsat på. Det är jätteroligt!

  Hur var det att bo i en värdfamilj?

  Att bo i värdfamilj var verkligen givande. Det är en speciell upplevelse att leva med en till en början främmande familj som om den vore din egen. Det häftiga med att bo i värdfamilj är hur snabbt man kommer in i en helt ny vardag. Att bo hos en värdfamilj gör det möjligt att få den fulla upplevelsen kring hur folk faktiskt lever i värdlandet. Det var roligt att få komma så nära familjen och dess familjevänner!

  Hur var det att gå i skolan i USA?

  Att gå i skolan i USA var superroligt! Just High School-upplevelsen är väldigt unik. På många sätt är det som i filmerna. På High School finns någonting för alla, och de allra flesta är engagerade i någon sport eller club.Till skillnad från här hemma kretsar ungdomslivet i USA mycket kring skolan. Innan och efter skolan pågår ständigt practices, games och andra aktiviteter. School Spirit är verkligen en grej!

  Sporter och andra aktiviteter är ju en stor del av skolan i USA, var det något du engagerade dig i?

  Jag engagerade mig i en hel del när jag var borta, och det är jag glad för idag med tanke på hur mycket det gett mig! Mest tid spenderade jag nog med mitt cheer team. I cheer-laget var jag med från årets start. Det var en häftig upplevelse då jag fick chansen att uppleva och vara delaktig i alla basket och amerikanska fotbollsmatcher under året. Det var verkligen som på film! Förutom Cheerleading var jag engagerad i något som kallas ”forensics” (competitive speaking). Det började med en vanlig retorikklass där min lärare sedan rekommenderade mig att anmäla mig till denna. I forensics gick det väldigt bra och jag tävlade i State där jag så småningom kom vidare till Nationals. I Nationals som hölls i Kentucky tävlade vårt forensics-team mot folk från hela landet.

  I övrigt engagerade jag mig i olika klubbar på skolan samt var med och tränade med fotbollslaget. Att ta del av aktiviteter och gå med i sporter eller klubbar är verkligen det mest effektiva sättet att hitta bra kompisar med liknande intressen!

  Vad är ditt tips till de som funderar på att åka på ett utbytesår?

  Mitt bästa tips är att ta steget och åka! Jag rekommenderar alla ett år utomlands, då det är få saker som ger en så mycket och får en att bli självständig i så ung ålder. Ett år på High School är en fantastisk möjlighet att upptäcka världen och utveckla sig själv!

  Tack Maja, vad roligt att höra om ditt utbyte!

  Är du också intresserad av att gå på High School i USA? Läs mer här!