För studenter 14–18 år

  Linnea lämnade Sverige för ett år i USA

  Tue Aug 14 2018

  Efter högstadiet tog Linnea beslutet att åka iväg på ett high school-år. Under det året engagerade hon sig i skolaktiviteter, blev en del av en ny familj och fick vänner för livet. Här kan du läsa om hennes äventyr!

  Namn: Linnea Karlberg
  Ålder: 18 år
  Hemstad: Stenungsund, Sverige
  Utbyte i: New Haven, Indiana, USA

  Hur kommer det sig att du valde att åka på ett utbytesår?

  När jag först fick reda på möjligheten att studera i USA på high school kändes det givet. Så länge jag kan minnas har jag fascinerats utav den amerikanska kulturen och drömt mig bort över Atlanten. När jag äntligen slutade högstadiet kände jag att det vore skönt med en omväxling - att få börja om på nytt helt enkelt!

  Hur såg en vanlig dag ut för dig?

  Varje morgon vaknade jag strax innan 07.00 och åt frukost tillsammans med min dubbelplacering - Ryandhani från Indonesien. Vår värdmamma körde oss alltid till skolan. Jag fick välja alla ämnen jag läste på New Haven High School och föll främst för psykologi, årsboken- och fotografi kurserna. Jag läste sex ämnen varje termin och schemat såg likadant ut varje dag. Efter skolan var jag med i "the drama club", och vår största uppsättning var musikalen "Wizard of Oz" där jag spelade plåtmannen. Vi övade i veckor och byggde scenen helt själva! Efter träningen hämtade min värdmamma mig och Ryandhani. Efter skolan åt vi middag tillsammans med hela familjen - tacosallad var min favorit.

  Vad var det bästa med din tid i USA?

  Alla människor jag träffade var det bästa med mitt utbytesår! Jag umgicks med människor i alla åldrar, kön, etnicitet och intressen vilket gav mig ett bra perspektiv på det amerikanska ungdomslivet. Jag tror absolut inte på att man måste placera sig i en specifik grupp utan rekommenderar starkt att socialisera med så många människor som möjligt! Jag träffade bland annat en annan utbytesstudent som är halv-thai - nu sitter jag hemma hos henne i Thailand och skriver detta! Det är fantastiskt vilka kontakter man skapar under en så kort period.

  Hur var det att bo i en värdfamilj?

  Jag bodde hos The Heckleys - ett 50 år gammalt par med en 20:årig son och resterande utflugna barn. Värdmamma Sue och pappa Todd var så kärleksfulla och ställde verkligen upp i alla lägen när jag behövde stöd, skjuts, mat.. Jag är så otroligt tacksam för min andra familj som jag hoppas på att besöka snart igen!

  Vad var det bästa med att gå på en amerikansk skola?

  Det finns något för alla! Skolan slutar hyfsat tidigt och efteråt kan man delta i sport, teater, science club.. Vardagen berikas med roliga upplevelser och det är enkelt att socialisera med andra ungdomar.

  Vad är ditt tips till de som funderar på att åka på ett utbytesår?

  Missa inte chansen! En dag kommer jag att sitta i en gammal, knakande gungstol och berätta för mina barnbarn om mina upplevelser borta i Amerika. Du är välkommen att göra mig sällskap!

  Vill du veta mer?

  Träffa oss på ett inspirationsmöte i din stad eller ring oss på 0771 - 20 20 40 och boka ett personligt möte. Du kan också chatta med vår personal här via vår hemsida.

  Se alla datum för våra informationsmöten!