Jessica, 17, om hennes high school-år i USA

Thu Sep 07 2017

Jessica Küffer kom nyligen hem från hennes utbytesår i USA, där hon hade det toppenbra. Vi snackade med Jessica och frågade om årets höjdpunkter. Enjoy!

Namn: Jessica Küffer
Ålder: 17 år
Hemstad: Würenlos, Schweiz
Utbyte i: Winamac, Indiana, USA, 2016/17
Blogg: myamericanadventuresblog.wordpress.com

Jessica, om att åka på utbyte:

Jag har alltid velat åka på ett utbytesår på high school och när jag tillslut ansökte och påbörjade ansökningsprocessen kunde jag inte tänka på något annat än att jag äntligen skulle få åka. Jag var självklart lite rädd och nervös när jag landade i USA, eftersom jag aldrig hade varit ifrån min familj så länge tidigare. Men du lär dig otroligt mycket om dig själv när du åker på ett utbyte och du mognar massor, så jag skulle definitivt rekommendera alla att åka iväg på ett utbytessår.

Om jag fick ge ett råd till andra ungdomar som ska åka iväg på sitt utbyte är att ha fullt upp, för att undvika att få hemlängtan. Gå med i någon sport eller i en klubb precis när du börjar på din nya skola. På så sätt hittar du vänner och det kommer att göra början på ditt år så mycket lättare. Var öppen för nya saker, våga att prata med människor trots att du kanske är blyg, och NJUT av varje ögonblick – tiden går så himla fort och plötsligt är du hemma igen.

Jessica, om STS Welcome Camp:

STS Welcome Camp i New York förberedde mig definitivt för mitt utbytesår. Vi pratade verkligen om allt och kunde ställa en massa frågor. Vi pratade om våra rädslor och förväntningar och fick goda råd i gengäld.

Jag träffade mina första utbyteskompisar på campet. Vi har fortfarande kontakt idag och jag hoppas att vi träffas snart igen. Vi åkte även in till city för att delta i aktiviteter som STS planerat, men också för att få lite fritid och upptäcka Manhattan. Det var så kul i New York! Campuset var fräscht och kändes amerikanskt. Det var verkligen en grym start på mitt utbytesår.

Jessica, om high school:

Skolan var det bästa med hela min upplevelse. Jag fick själv välja de ämnen jag ville läsa, vilket är väldigt annorlunda från i Schweiz där jag kommer ifrån. Undervisningen var också helt annorlunda. Den var mycket mer personlig och vi diskuterade mycket, snarare än att vi bara fick en massa papper med uppgifter som här hemma.

High school-andan var helt otrolig! Alla var superstöttande mot varandra vilket var så kul. Jag tyckte att ämnena var enkla, så jag tog tillfället i akt att fokusera på andra saker utanför klassrummet, såsom på sport och the spring musical. Den kanske inte blev precis som på High School Musical men det var så kul att vara en del av detta.

Jessica, om prom:

Prom var jättekul! Jag blev faktiskt överraskad. Mina föräldrar hade flugit hela vägen från Schweiz och det var så kul att ha dem där och dela detta med dem. Först fixade vi mitt hår och min makeup och sedan var det dags för en photo session med alla mina vänner. Balen var på ett litet slott och det var väldigt vackert. Det serverades riktigt god mat och vi spelade olika spel hela kvällen där vi kunde vinna priser, men det var människorna jag var där med som gjorde hela kvällen så rolig och minnesvärd. Detta var verkligen ett superamerikanskt event som alla måste uppleva.

Jessica, om alla resor:

Jag åkte på en resa som STS arrangerade tillsammans med Belo till Hawaii. Det var definitivt höjdpunkten på mitt utbytesår och får du samma möjlighet på ditt utbytesår är allt jag har att säga: åk! Vi såg och gjorde så mycket. Vi surfade, gick på sightseeing, shoppade, besökte Pearl Harbor och gjorde mycket annat skoj. Jag åkte tillsammans med andra utbytesstudenter, men träffade också många nya människor som jag än idag har kontakt med.

Jag åkte också till Chicago och det var en himla vacker stad. Vi besökte olika turistattraktioner och åt den berömda deep-dish pizzan.

Under Spring Break i mars tog min värdfamilj med mig till Florida. Vi åkte i 19 timmar, hela vägen från Indiana, men hade så roligt! Vi badade i havet, snorklade, åkte på en delfinkryssning där vi såg delfiner bland annat. Det var en mycket bra vecka med många skratt och strålande väder.

Vi tackar Jessica så mycket för hennes berättelser och önskar henne all lycka i framtiden!

Gör som Jessica och påbörja ditt egna high school-äventyr med STS. Många av platserna för 2018 har redan blivit uppbokade, men än finns chansen att åka iväg till USA under nästa år. Ansök idag för att säkra din plats!