Intervju med Hanna om hennes utbytesår i Texas!

Mon Mar 27 2017

Namn: Hanna Möller
Ålder: 19
Hemstad: Sölvesborg, Blekinge
Utbytesstudent i: Rockwall, Texas, USA 15/16

Hanna Möller från Blekinge kom förra året hem från sitt utbytesår i Texas, USA. Vi ställde henne ett par frågor om hennes nya liv i den amerikanska södern som innehöll en hög dos high school spirit, söndagar i kyrkan och amerikansk fotboll. Läs och inspireras!

Hej, Hanna! Först och främst, berätta om hur det kom sig att du ville plugga utomlands.
Att vara utbytesstudent var egentligen inget jag planerat! Jag har alltid velat plugga utomlands, men tänkte mer att det skulle ske på college-nivå när jag blev äldre. Jag sökte mest för skojs skull men kom in direkt och visste att jag skulle ångra mig ifall jag inte åkte. Jag är från en småstad och längtan efter något större och annorlunda har varit stor för mig. Med facit i hand är det det bästa jag har gjort!

Vad kul! Berätta om skolan du gick på. Skiljde den sig från din svenska?

En svensk skola går inte att jämföra med ett amerikanskt high school! Jag gick på en stor skola och vad jag verkligen gillade var de trevliga och hjälpsamma människorna – jag fick så många nya vänner bara genom att se vilsen ut. High school-andan var inte av denna värld! Det var så himla coolt att se vilken stolthet man visar för sin skola och dess sportlag. I Texas var amerikansk fotboll den stora grejen och verkligen ALLA samlades på arenan på fredagskvällar för att heja fram våra ”Rockwall yellowjackets” till vinst. Det fanns dessutom extremt många sätt att involvera sig på skolan! Clubs, sports och events är en stor del av ens sociala liv. Det ÄR verkligen som ”in the movies”!

Hur trivdes du med din värdfamilj?
Bättre än jag nånsin kunde föreställa mig. Det kändes som att jag var en del av familjen direkt! Föräldrarna var relativt unga (i 30-årsåldern) och hade tre små pojkar. Jag hade mycket gemensamt med föräldrarna och kunde göra massor kul saker tillsammans, bara jag och dem. Jag har inga egna småsyskon men pojkarna är som mina småbröder nu. Att mötas av tusen pussar och kramar var guld värt efter en lång dag i skolan!

Min värdmamma var dessutom väldigt mån om att jag inte skulle få hemlängtan, utan ställde ofta frågor om Sverige och mina nära och kära. Hon visade ett stort intresse och försökte ibland även laga svensk mat och baka svenska kakor. Att jag fick en sådan god kontakt med familjen är en av de bästa sakerna med mitt år. Jag har redan varit tillbaka och firat Thanksgiving och snart ska jag tillbaka och fira påsk med dem.

På tal om hemlängtan, hade du någon?
Nej, hemlängtan var aldrig ett problem för mig. Jag tror det var för att jag alltid gjorde något kul med mina kompisar eller min värdfamilj. Det fanns helt enkelt inte tid till att ha hemlängtan. Jag hade dessutom god kontakt med vänner och familj hemma i Sverige så jag kände mig aldrig bortglömd.

Vad var det coolaste med att bo i USA? Skulle du kunna tänka dig att flytta utomlands igen?
Varning för kliché! Men allt var så himla stort och häftigt, ibland trodde jag inte mina ögon. En sak jag verkligen tyckte var coolt var att få ta del av kulturen. Jag fick lära mig mycket om religion, då min familj var religiös. Att gå i kyrkan varje söndag var inte något jag var van vid, och kanske inte heller var jättepigg på, men i efterhand är det, precis som allt annat, också en erfarenhet.

Jag fick även lära mig att de faktiskt äter snabbmat i princip varje dag, vilket jag inte klagade på (dock gjorde min kropp det efter ett tag, men det är smällar man får ta!).

Jag skulle absolut kunna tänka mig att bo i USA igen. Jag älskar Texas men hade gärna provat att bo någonstans längre norrut i landet. Att vara utbytesstudent har definitivt väckt min lust för att bo utomlands. Just nu är jag lite sugen på Sydafrika, faktiskt!

Vad skulle du rekommendera andra människor som funderar på att plugga utomlands?
Varning för kliché igen men – bara gör det! Det är det absolut bästa jag gjort, och man lär sig så otroligt mycket. Jag lärde mig engelska flytande, jag blev självständig och stark som person och inte minst är jag otroligt stolt över mig själv att jag faktiskt klarade det!

Vill du också plugga i USA?