Allt du behöver veta om high school i Nya Zeeland

Mon Jul 10 2017

Vi skickar fler och fler av våra studenter till Nya Zeeland på utbyte, vilket är fantastiskt kul eftersom Nya Zeeland är ett så äventyrligt och speciellt land. Ansökningarna för 2017 är stängda för STS High School Classic, men du som vill åka dit senare i höst har fortfarande chansen att göra det med vårt program STS High School Select, där du kan välja om du vill bo i detta underbara land i ett år eller endast i ett halvår.

Vi bad vår nya zeeländska student Sarah, som för närvarande är på utbyte i Göteborg och som jobbar som praktikant på STS huvudkontor under sommaren, att berätta om allt man behöver veta om high school i Nya Zeeland. Trevlig läsning!

High school, som ofta kallas College, i Nya Zeeland varar i fem år, från årskurs 9 (13–14 år) fram till år 13 (17–18 år). Skolåret är indelat i fyra terminer, där termin 1 börjar i slutet av februari och termin fyra i början av december.

En typisk dag på ett ”kiwi high school”, beroende på vilken årskurs du går i, består av fem lektioner á 1 timme och två lunchraster per dag. Eleverna tar med sin egen lunch till skolan och alla har en skoluniform som du snart kommer att bli kär i! I årskurs 9–12 läser du obligatoriska ämnen som matematik, engelska och idrott, men du kan också välja valfria kurser och där är variationen stor – alltifrån konst, teater, träslöjd och jordbruk till språk. Detta innebär att dina dagar ständigt ser annorlunda ut och att du kan läsa just de ämnen du är intresserad av!

Alla börjar skolan omkring 08:45 (de flesta åker dit med buss) och slutar klockan 15.10. Gymnasieskolorna i Nya Zeeland tillgodoser nästan allas fritidsintressen och hobbys, vare sig du är intresserad av sport och kultur eller om du behöver extra akademiskt stöd på fritiden. Samtliga skolor har skollag, i ett antal olika sporter, där alla studenter kan gå med. De populäraste sporterna är basket, rugby, volleyboll, hockey, simning och lacrosse – ja, listan fortsätter! Träningar och arrangemang hålls ofta efter skoltid, och de leds av lärare och föräldrar. Relationen mellan lärare och elev är halvformell men väldigt vänskaplig, och lärarna bryr sig mycket om sina elever.

High school-andan och gemenskapen är stor i skolan, och under året hålls tävlingar, event, välgörenhetsarrangemang, läger, utflykter och andra spännande saker som alla kan delta i. Skolan är verkligen ett ställe du ser fram emot att gå till i Nya Zeeland!

Av: Sarah, utbytesstudent i Sverige och Marketing Intern på STS HQ

Vill du åka på utbyte till Nya Zeeland redan i höst? Kontakta oss idag så hjälper vi dig vidare

Klicka här för att ansöka om studier i Nya Zeeland 2018