Har du hemlängtan? Vi har 5 tips till dig!

Tue Apr 04 2017

Du kanske saknar din hemstad, din pappas matlagning eller dina morföräldrars hund ibland och känner dig låg, men vet du – det är helt normalt. Nästan alla som bor utomlands är nostalgiska ibland och har så kallad ”fomo”. Du vet, de dagar när du känner att blommorna, ja, visst luktar de bättre hemma, maten, den smakar godare och dina vänner är på livets fester och har roligare än aldrig förr. Bara för att du inte är där, såklart.

Det finns dock några tips och trix på hur du kan bli av med hemlängtan. Här är några råd!

1 Gör en bucket list
Det finns troligtvis massor av saker att göra i din nya stad och land – stränder och museer att besöka, fester att bjuda in sig till, trendiga caféer att dricka macchiatos på. Gör en bucket list på allt du vill uppleva och kom igång! Helt plötsligt har du så mycket att göra att du inte har tid att tänka på livet där hemma.

2 Hitta vänner från ditt hemland
Ibland är det skönt att umgås med människor som har samma modersmål som du. Människor som vet var du kommer från och vad du är van vid. Sök efter grupper på Facebook med namn i stil med ”Expats in Paris” eller ”Londonsvenskar” och fråga om någon vill träffas. Du kommer känna dig som hemma på nolltid!

3 Bjud in dina vänner och familj på besök
Tänk dig att din bästa vän ska komma på besök. En kompis som är superexalterad över att se hur du bor och som ser fram emot att du ska visa dem runt. Detta ger dig något att se fram emot och du har något kul att planera!

4 Var tacksam för 2000-talet och dess teknik
Tänk dig att du hade bott utomlands då det inte fanns Wi-Fi, smartphones, Facebook eller Skype. I en tid då utlandssamtal kostade en förmögenhet, eller ännu värre – tänk dig att leva i en tid när inte ens telefoner fanns, utan det enda alternativet att höra av sig till sin familj var via brev. Vi har en väldig tur som har tillgång till denna teknologi, så låt oss ta en stund och tacka de fantastiska uppfinningarna av vår tid 🙏!

5 It’s ok not to be ok
Om inget av råden ovan fungerar, kom ihåg att många människor känner som du då och då och att det inte är något konstigt med det. Det är faktiskt inte hela världen att känna sig lite nere ibland. Var snäll mot dig själv – gå en långpromenad medan du lyssnar på en podcast, köp en påse med ditt favoritgodis och sträckkolla en serie på Netflix. Imorgon är det en ny dag!

Kolla in vår studentens bloggar. Kanske bor någon i närheten av dig?