På lördag flyttar Emma till USA

Tue Aug 01 2017

På lördag åker Emma Åkeson till STS Welcome Camp i New York där hon tillsammans med andra blivande utbytesstudenter ska förbereda sig inför det kommande året i USA. Vi har ställt henne några frågor om hennes värdfamilj, om anledningen till varför hon vill till just USA och vad hon mest ser fram emot med sitt utbytesår bland annat!

Namn: Emma Åkeson
Ålder: 17 år
Hemstad:
Kalmar
På utbyte i:
Arkansas 17/18

Hej, Emma!

Hejsan!

Vad fick dig att ansöka om ett utbytesår?

Jag har så länge jag kan minnas drömt om att leva i USA och testa på det amerikanska livet men har aldrig vetat hur jag skulle kunna uppfylla min dröm. Men nu under första året på gymnasiet har jag haft en utbytesstudent från Schweiz i min klass som gjort att jag fått upp ögonen för ett utbytesår som ger mig möjligheten att uppfylla min dröm.

Varför USA? Funderade du över något annat land att åka på utbyte till eller visste du säkert att det var USA som gällde?

Allt som fanns i mina tankar var USA så jag missade helt att man faktiskt kunde åka till andra länder. Men även om jag nu i efterhand har kollat på andra destinationer känns USA fortfarande helt rätt! En av sakerna jag vill uppleva under mitt utbytesår är High School Spirit, vilket jag verkligen kommer få uppleva då skolan jag kommer gå på, Greenwood High School, är en extremt sportinriktad skola. Jag ska själv försöka komma med i fotbollslaget har jag tänkt.

Gick det bra att hitta en värdfamilj?

Det gick mycket bättre än förväntat! Jag skickade in min ansökan väldigt sent jämfört med andra utbytesstudenter som planerat sitt utbytesår flera år i förväg så jag var orolig att jag inte skulle hinna få någon familj innan jag åkte. Det gick dock rekordsnabbt för mig att få en placering.

Jag pratade i telefonen med er på STS medan jag färdigställde den sista delen av min ansökan och i samma stund som den blev klar hade jag fått min placering i Arkansas, i södra USA. Jag ska bo hos familjen Odell, som består av mamma Kristi, pappa Rick, en lillasyster och en storebror. Redan vid första brevet från familjen har jag känt mig så himla välkommen och ju mer jag pratar med dem desto bättre känns det! Det känns helt fantastiskt att det på andra sidan jorden finns en familj som tar emot mig med öppna armar.

Känner du någon annan som ska iväg på utbyte i höst?

Ja, jag lärde känna tre andra tjejer på STS avrese-möte i Göteborg och vi har haft kontakt med varandra sen dess. Det känns superskönt att vi som har detta stora äventyr framför oss kan dela tankar och tips med varandra. Jag kan tänka mig att andra som jag känner som inte ska på utbytesår måste ha tröttnat ganska snabbt på mitt USA-snack, haha!

Slutligen, Emma: vad ser du fram emot mest med året?

Allt!!! Att träffa och lära känna familjen, få gå i en amerikansk skola med amerikansk fotboll och alla nya vänner. Jag ser också fram emot USA som land, främst New York och Arkansas. Men allra mest familjen, att ha ett andra hem på andra sidan jorden måste ju vara helt fantastiskt!

Nu är det bara några dagar kvar till avresa och det känns nästan overkligt att jag så snart ska sätta mig på planet mot New York, men samtidigt är jag så redo för detta äventyr!

Vi önskar Emma en trevlig resa till New York, ett underbart år i Arkansas och vi ser så mycket fram emot att följa henne på hennes äventyr!

Du kan själv följa Emmas år i USA på hennes blogg

Klicka här för att ansöka om ett utbytesår i USA