För studenter 14–18 år

  Clara flyttade från Göteborg till Kansas

  Sun Dec 16 2018

  Clara bytte ut storstadslivet i Göteborg mot lantlivet i Kansas. Under ett år var Clara utbytesstudent i den lilla staden Uniontown där hon var med om ett äventyr som hon aldrig skulle upplevt annars. Här kan du läsa om hur det var att fira jul med sin amerikanska värdfamilj och hur det var att gå på High School utomlands.

  Namn: Clara Ylander
  Ålder: 18 år
  Hemstad: Göteborg
  Utbyte i: Uniontown, Kansas, USA

  Hur känns det att vara hemma igen efter ett år i USA?

  Det är en så svår känsla att förklara. Overkligt att allt jag fått uppleva faktiskt har hänt mig. Det var ett helt annat liv man fick smaka på under ett år. Medan det nästan känns som det aldrig hänt. Jag kommer så väl ihåg hur det var att vakna upp i sin egen säng hemma i Sverige och känna att allt bara var som vanligt. Hände det verkligen? Men samtidigt har jag kontakt med alla nära och kära i USA och kommer åka och hälsa på dem till sommarlovet!

  Hur var det att fira jul med din värdfamilj i USA?

  Jag var lite nervös innan att det skulle vara jobbigt att fira utan sin riktiga familj eftersom det är en tradition som är så mycket om kärlek inom familjen och i alla fall hade jag aldrig firat utan min egna innan. Men det gick förvånansvärt väldigt bra! Jag kom också snabbt väldigt nära min familj eftersom de alltid var där för mig om något var jobbigt i början. Därför kände jag så mycket kärlek till dem och att fira jul med dem var så kul. De inkluderade mig verkligen i familjen eftersom de behandlade mig med julklappar och deras traditioner precis som de gjorde med sina egna barn.

  Vad var den största skillnaden mellan att fira jul i Sverige och i USA?

  Att man firade över så många dagar. Vi började redan den 23:e med barn och barnbarn till mina värdföräldrar. Det var troligtvis den mysigaste dagen under mitt år. Massa varmchoklad, mat i mängder och alla med varsin julstrumpa över den öppna spisen. Sedan den 24:e firade vi i kyrkan. Den 25:e med en annan del av släkten och sen fortsatte det så nästan ända fram till nyår. Intensivt med så roligt!

  Vad var det bästa med att gå på ett amerikanskt High School?

  Oj vad svårt. ALLT! Eller kanske inte allt men det var så mycket roligare i amerikanska High School jämfört med det svenska gymnasiet. Främst för att man fick lära känna så mycket olika människor när det var olika människor i varje klass. Alla var så trevlig mot mig som utbytesstudent. Sedan så allt som inte egentligen räknas till skolan. Som alla danser, sporter, klubbar och den omtalade High School spiriten. Det var alltid något nytt på gång med resor, utklädande och det går inte att beskriva the student section under sport event. Det var så mycket energi med färger, kläder och glada människor.

  Vad gjorde du för aktiviteter utöver skolan?

  Jag gjorde typ allt jag kunde. När jag väl var där varför inte testa allt nytt man kunde. Jag var med i skollaget både för volleyboll och basket. Jag var inte lagets stjärna eftersom jag aldrig spelat innan men det var samtidigt så kul. Jag gick också med i Artclub där vi gjorde många resor till universitet där vi fick ställa ut vår konst. Men min absoluta favorit var FFA. Future Farmer of America. Ja ni hörde rätt. Jag bodde verkligen mitt ute på landet så farming var en stor del av allas vardag, så varför inte vara en del av det? Jag gick med mycket på grund av att mina bästa vänner var medlemmar, men är så glad att jag vald att gå med! Tävlade också i lifestock-juding genom FFA. Det var definitivt något nytt för en Göteborgare som jag.

  Vad har du för tips till alla som funderar på att åka på ett utbytesår?

  Förbered dig genom att läsa bloggar och kolla på Youtube-videos. Det gjorde jag och det gav trygghet innan avresa. Sedan att man själv gör något för att dokumentera sitt år är jättekul. För sig själv, vänner men också för alla som faktiskt själva vill få inspiration. Jag la ut Youtube-videos och älskar att titta tillbaka på dem. Men främst var open-minded! Var öppen för att testa nytt och ha inte förväntningarna på att allt ska bli precis som det är i Sverige. Det är genom alla de här nya upplevelserna man får minnen och vänner för livet.

  Tack Clara! Vad roligt att höra om ditt utbytesår och hur du firade jul.

  Vill du också gå på High School i USA? Läs mer här! Du kan även ringa till oss på 0771-202040 så berättar vi mer.