"Att vara utbytesstudent är en once-in-a-life-time-upplevelse"

Wed Aug 30 2017

Vi har pratat med Amelia som nyligen flyttat tillbaka till Österrike efter en utbytestermin i Frankrike. Hon berättade om anledningen till varför hon valde att göra sitt utbyte i just Frankrike, gav oss tips på hur man som utbytesstudent på bästa sätt förbättrar sina språkkunskaper och om svårigheterna med att hitta vänner i hennes nya land. Trevlig läsning!

Namn: Amalia Navarre
Ålder: 15 år
Hemstad: Villach, Österrike
Utbyte i: Vienne, Frankrike, jan – juli 2017

Berätta, Amelia, vad fick dig att ansöka om en utbytestermin i Frankrike?

Ända sedan jag började plugga franska i skolan ville jag lära mig språket flytande. Jag älskade sättet språket flöt på, hade en fantastisk lärare och det jag redan hade sett av Frankrike sedan tidigare gjorde mig verkligen motiverad till att nå en nivå där jag kunde kommunicera med lokalbefolkningen och fördjupa mig i deras kultur. Först tänkte jag åka till Frankrike ett par veckor över sommarlovet, men jag insåg snabbt att några veckor inte skulle räcka till det jag ville uppnå, så då bestämde jag (tillsammans med min familj) att jag skulle åka och bo hos en värdfamilj i Frankrike i fem månader!

Hur var det att plugga franska där?

Sommaren innan jag åkte till Frankrike pluggade jag franska med en privatlärare och hade då redan pluggat språket i tre år i skolan, så min franska var inte alltför dålig när jag kom dit. Jag kunde kommunicera med min värdfamilj och med vänner i skolan, men efter ett tag fick jag ett nytt ordförråd med de nya uttrycken jag hela tiden hörde och jag lärde mig en ny sorts grammatikstruktur som jag tidigare inte kommit i kontakt med. Min franska förbättrades definitivt under min utbytestermin. Jag skulle rekommendera utbytesstudenter som är eller ska utomlands att inte prata deras hemspråk eller engelska alls, eller i så fall väldigt lite. Det tvingar dig verkligen till att bli bättre på språket

Vad var det bästa med din tid utomlands?

Oj, vilken svår fråga, det finns så mycket! Jag måste nog säga min värdfamilj. De var en välkomnande, typisk fransk familj och jag kände mig verkligen som en del av familjen. De fanns där för mig i början när jag inte hade det så lätt och var vid min sida genom allt. De såg verkligen till att jag hade det bra och att jag kände mig som hemma.

Var det enkelt att skaffa kompisar?

Nej, åtminstone inte för mig. Jag brukar inte prata med människor som jag inte känner, och med tonåringar är det ännu svårare, för de dömer väldigt hårt och har svårt att ändra sina åsikter, enligt mig. Jag fick dock tre–fyra mycket goda vänner som jag fortfarande har bra kontakt med.

Hur var staden du bodde i?

Jag bodde i en ganska liten stad med 30 000 invånare som heter Vienne. Staden var rätt simpel och inte särskilt speciell, vilket jag dock inte hade något emot. Jag lärde känna Vienne (särskilt alla bagerier) mycket väl och särskilt deras kollektivtrafik var toppen. Det var en vacker stad som låg väldigt nära Lyon, vilket var trevligt om vi ville åka och shoppa lite.

Skulle du rekommendera andra att åka iväg på ett utbyte?

Jag skulle till 100 % rekommendera utåtriktade, ivriga, nyfikna, öppensinnade elever, eller elever med en passion för språk som är villiga att lägga ner hårt arbete för att bli bättre på det, att åka på en utbytestermin eller år. Att vara utbytesstudent är en once in a lifetime-upplevelse som verkligen förändrar dig till det positiva. Du lär dig att bli självständig och mer öppen för olika åsikter. Det kan dock kännas läskigt ibland, så känn efter om du är redo. Om du är redo, kommer du ha en fantastisk tid.

Skulle du rekommendera andra att åka till Frankrike på ett utbyte?

Om du älskar ost, baguetter och vackra kyrkor – ja! Jag tror att det beror på vad för sorts person du är, men Frankrike är ett fantastiskt land, så jag skulle definitivt rekommendera folk att välja Frankrike som utbytesdestination.

Vi tackar Amelia och önskar henne all lycka i hennes franskatalande framtid!

Klicka här för att få veta mer om ett high school-utbyte i Frankrike