För studenter 14–18 år

  Albin berättar om sitt utbytesår i Spanien

  Thu Jan 10 2019

  Albin ville testa att bo utomlands som utbytesstudent, och valde att åka på ett High School-år till soliga Spanien, där han förbättrade sin spanska och fick uppleva en helt ny kultur. Här berättar han om skillnanderna mellan Spanien och Sverige, vad han lärde sig under året och hur det var att bo i värdfamilj.

  Namn: Albin Tellberg
  Ålder: 18 år
  Hemstad: Göteborg
  Utbyte: Zaragoza, Spanien

  Vad fick dig att vilja gå på High School utomlands?

  Jag ville ut i världen och se något nytt och har alltid i grund och botten velat åka som utbytesstudent för att få känna på ett annorlunda sätt att leva. Det är inte en chans som kommer vara varje dag, att leva som ung i ett annat land.

  Varför valde du att åka till Spanien?

  Till en början satt jag och tänkte på Australien. Spanien kom till mig med anledning av att jag pluggat det i fem år innan och även om jag inte var något proffs hade jag grundkunskaper i spanska. Jag hade hört talas om landet innan och tillbringat ett par somrar på den soliga solkusten. Den enda huvudstaden i Europa som jag inte varit i var Madrid och det var helt enkelt den som jag satsade på att försöka komma till. Jag blev placerad i Zaragoza. En stad som jag kände igen genom mina FIFA-spelande år och ligger mitt emellan Madrid och Barcelona, en timme med tåg. En ganska så liten och mysig stad med något fler invånare än Göteborg. Zaragoza är en inkluderande varm stad.

  Vad var den största skillnaden mellan Sverige och Spanien?

  De spanska språket är betydligt mycket mer direkt och något som jag fick känna på med det samma i skolan. Det kunde upplevas som oförskämt hur de tilltalade varandra men det blev så mycket tydligare att förstå.

  Jag gick på en katolsk privatskola där konstnären Goya gått. Skolan hade en väldigt auktoritär ledning. De var tydliga med vad de ville att en skulle göra samtidigt som de drog lite vitsar vid katedern. Lärarna tilltalades med både för- och efternamn.

  Jag är väldigt glad att jag tog med mig mitt tennisracket och tränade tennis. Då träffa jag andra människor än bara de i klassen och tillbringa en timme (två gånger i veckan) åt sporten som jag bara älskar! Ett ganska så naturligt sätt att också vila från de olika intryck en möter dagligen och inte behöva prata lika mycket.

  Hur var det att bo i värdfamilj?

  Min värdfamilj kunde inte blivit bättre. Den bestod av en mor, en far och deras lille grabb på 7 jordsnurr. Föräldrarna ville att deras son skulle ha en storebror och det var så som jag kom in i bilden och vilken bror jag fick. Det var också så att det var han som kunde engelska och pappan som var amerikan, det blev ett naturligt sätt att också behålla engelskan. Min värdmamma, en riktig spanjorska, öppen och glad (precis som min bror och pappan) som bjöd på sig själv och fanns där i svåra som såväl glada stunder.

  Vad lärde du dig under ditt utbytesår?

  Jag lärde mig spanska. Att sitta i skolbänken är en sak men att faktiskt möta språket på så nära håll var något som jag än idag, såhär ett halvår senare, är så enormt stolt över att jag faktiskt vågade. För visst var det jobbigt men det slog inte den euforin som uppstod när den tillslut satte språket och förstod vad som sades och kunde förklara vad man ville och hur man kände sig. Mer saker som jag lärde mig var att våga vara mig själv. Numera går jag rakryggad och känner att jag klarade att bo hemifrån ett år. Jag behövde hitta en frisör, hämta ut paket på posten, deklarera via nätet och på alla sätt ta hand om mig själv eftersom att det blev som att jag flyttade hemifrån ett år. Jag växte mycket på det.

  Vad vill du säga till de som funderar på att åka på ett utbytesår?

  Mitt bästa råd jag kan ge är att känna vart någonstans som du vill åka och inte välja efter vad för språk det är som talas där. Språket kommer att komma naturligt. Erfarenheterna är något jag kommer bära med mig lång tid framöver och även spanskan. Oavsett vad du väljer så ska en trivas, men det betyder inte att en inte kan ha lite hemlängtan runt jul. Jag kan med varm hand rekommendera att göra en sådan här upplevelse.

  Har ni fortfarande frågor eller funderingar får ni gärna höra av er!

  Tack Albin, vad roligt att höra om ditt år i Spanien!

  Har du några frågor om High School-utbyten eller Spanien? Du kan maila Albin här!